ماچا چیست؟
ماچا پودر میکرونیزه ای است به رنگ سبز زمردی روشن که حاصل آسیاب کردن نوع خاصی چای سبز است. ماچا از برگهای جوان و با کیفیت گیاه چای که در سایه پرورش داده شده اند بدست می آید. [1] روی بوته های گیاه پوشانده می شوند تا در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرند. این عمل موجب می شود تا عمل فوتوسنتز (ایجاد و تشکیل مواد آلی در گیاه به کمک روشنایی) آهسته تر شده و رشد گیاه آهسته تر صورت پذیرد تا برگهایی با رنگ سبز تیره تر حاصل شده و میزان کلروفیل و آمینواسیدهای موجود در برگ گیاه به میزان قابل توجهی افزایش یابد.
ماچا چگونه درست می شود؟
1- پرورش
در اوایل ماه آوریل، فصل بهار اولین نشانه های زیبای خود را بر بوته های گیاه چای می نشاند. اندک زمانی پس از آن، به دلیل شیوه خاص پرورش چایی که منحصر به تولید محصول نهایی ماچاست، بوته چای مدتی توسط شبکه های ساخته شده از نی و ساقه برنج در سایه پرورش داده می شوند. این پوشش باعث محافظت بوته گیاه از نور مستقیم خورشید و در نتیجه منجر به کاهش سرعت فوتوسنتز و افزایش چشمگیر میزان ال-تیانین، آمینو اسیدی که موجب طعم متفاوت آن از چای سبز می شود، است.
2- برداشت
در تقویم سنتی ژاپنی،Risshun اشاره ایست به اولین روز بهار در هر سال و hachijuhachiya 88روز پس از Risshun است.
Hachijuhachiyaروز بخصوصی است از آنجا که نشانه آغاز فصل برداشت چای در سال است. اگر چه این زمان با توجه به تفاوت آب و هوای هر سال کمی متفاوت است، hachijuhachiya بطور معمول در اوایل ماه می قرار می گیرد.
در این زمان، اولین برگ چای جوان با دقت زیادی جمع آوری می شود، که این کار بوسیله متخصصین امر انجام می گیرد که نتیجه آن کیفیت بسیار بالا، طراوت و تازگی و طعم دلپذیر است.
3- بخاردهی
تفاوت عمده میان چای سبز ژاپنی و دیگر انواع چای (چای سیاه، چای اولانگ و چای سبز چینی) در این است که چای سبز ژاپنی بلافاصله پس از برداشت بخار داده می شود.زمان این بخار دهی بین 15تا 20ثانیه است و در فاصله زمانی 12تا 20ساعت پس از برداشت انجام میشود. فرآیند بخار دادن بدلیل جلوگیری از اکسیده شدن صورت می گیرد.به لطف همین فرآیند بخاردهی است که بیشترین میزان رنگ طبیعی، عطر و مواد مغذی در چای ژاپنی باقی می مانند.
4- خشک کردن
در حالی که برگهای برخی دیگر از محصولاتی که از بوته گیاه چای تهیه میشوند، مانند Senchaو ،Gyokuro پس از بخاردهی بصورت کلاسوری یا باروتی در می آیند، برگ های چایی که جهت تولید ماچا استفاده میشوند رول نمیشوند یا بصورت پیچیده شده در نمی آیند. در عوض، از میان کانالهای متعدد هوا عبور می کنند، جریان هوای نسبتا ملایم موجب میشوند برگها در محفظه پوشیده گردش کرده و به آرامی خشک و خنک شوند. سپس روی سطوح نوار گونه ای پراکنده شده و به حال حرکت در می آیند که رطوبت بیشتری از دست بدهند. پیش از آنکه کاملا خشک شوند، برگ از میان دستگاه بخصوصی عبور داده میشوند تا ساقه و شاخه های احتمالی باقی مانده کاملا از برگ اصلی جدا شوند. آنچه پس از این جداسازی باقی می ماند، به عنوان Tenchaشناخته می شود. تنچا ماده اولیه جهت تهیه پودر ماچاست.
5- آسیاب کردن
آخرین مرحله فرآیند تهیه چای ژاپنی ماچا آسیاب کردن برگ های تنچا Tencha است. نزدیک به 800سال شیوه سنتی آسیاب کردن توسط آسیاب سنگی بصورت کاملا دستی صورت می گرفته است. امروزه اگرچه انجام پروسه آسیاب کردن بصورت دستی مقرون به صرفه و در سطح تولید انبوه امکانپذیر نیست، این کار در ژاپن بصورت خودکار ولی همچنان توسط آسیاب های سنگی صورت میگیرد، که نتیجه آن کیفیت ممتاز و یکپارچه پودر ماچای ژاپنیست، مزیتی که با تمام تلاش سعی می کنیم آن را به شما مشتریان ارزشمندمان انتقال دهیم.
طرز تهیه چای ماچا
به طور معمول جهت تهیه چای خالص ماچا از روش زیر استفاده می شود:
یک قاشق چایخوری ماچا را به یک فنجان آب با دمای حداکثر 80 درجه اضافه نموده و آنقدر بهم بزنید تا ماچا درآب کاملا حل شده و کف روی آن تشکیل گردد. برای رسیدن به طعم دلخواه می توان مقدار آب یا ماچا را کم و زیاد نمود، آن را با شیر ترکیب نمود و یا شیرین کرد.
اما چون ماچا به صورت پودر است می توان انواع نوشیدنی ها و دسرها را با آن تهیه نمود و از مزایای بیشمار آن بهره برد. برخی از طرق مصرف ماچا در بخش دستور تهیه ماچا گردآوری شده است.
کیفیت ماچا
تشخیص و انتخاب چای با کیفیت همواره برای مشتریان بسیار سخت بوده، اما در مورد چای ماچا بطور کلی چای با کیفیت بو و طعم قوی و غنی دارد، با بوی اومامی بسته بندی می شود و زمانی که بسته های چای باز می شود، یکی از بهترین رایحه های آشنای طبیعت جریان پیدا خواهد کرد.
کیفیت اتفاقی نیست. ماچا با کیفیت حاوی اطلاعات تغذیه ای زیر است:
- این ماده سرشار از ویتامین های A، C، E، K و B کمپلکس است
- چای ماچا ماتسو همچنین حاوی مواد معدنی شامل سلنیوم، کروم، روی و منیزیم است.
- ماچای ماتسو سرشار از موادیست که فعالیت آنتی اکسیدانی فوق العاده ای دارند که شامل پلی فنول ها، کاتچین ها و کلروفیل می باشد.
- چای ماچا ماتسو مقدار بسیار بالایی فیبر خوراکی دارد.
- وجود آمینواسیدهایی چون ال-تیانین و تئوفیلین در چای ماچا ماتسو، آن را به یک نوشیدنی با خواص تغذیه ای فراوان تبدیل کرده است. [2]
- این چای 137 برابر چای سبز معمولی آنتی اکسیدان دارد.